Slipsten och slipstål

Få ditt trogna verktyg tillbaka knivskarpt igen. Använd ett slipstål för att förhindra att knivseggen välter. Lär dig hantverket med en slipsten eller gör det enkelt med en knivslip eller ett Lansky-knivslipset.

Se nedan hur du håller dina knivar vassa med slipstål, slipstenar och knivslip.

Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.

Håll dina knivar vassa med slipstål

Om din kniv är slö duger den inte till mycket. Det kan också vara direkt farligt att använda en slö kniv. Som tur är går det både enkelt och snabbt att underhålla och slipa sina knivar – speciellt med rätt verktyg.

Använd ett slipstål regelbundet för att "dra" upp den välta knivseggen. Då håller den sig skarp längre. Man kan inte se den böjda knivseggen med blotta ögat, men det har en effekt på bladets skärpa. Professionella kockar slipar sina kockknivar varje dag. Efterbehandling är nog mer lämpat för utomhusknivar, och du kan lätt få det gjort med ett litet Vangedalsjärn som har storleken av en penna och som är lätt att ha till hands på resan.

I längden räcker det dock inte med ett slipstål och då behövs lite tuffare metoder. Du kan få skär slipat på nytt hos en skärslipare eller lära dig hur du gör det själv. Slöa knivar och dolkar tenderar att hamna i någon låda till förmån för en ny och vass kniv. Så du sparar både pengar och på klimatet om du lär dig att underhålla och slipa din kniv själv. Dessutom är det också ett hantverk som garanterat kommer att imponera på dina medresenärer.

 

Slipa din kniv själv med en slipsten

Vill du själv slipa din dolk i skenet från elden är det bara att sätta igång med en slipsten. En minislipsten är ett bra val om ryggsäcken är tung i redan innan. Om du är helt ny i hantverket så kan du köpa en stor slipsten och öva på en väldigt slö kniv eller dolk, så att du har lite mer att jobba med.

Hur man slipar knivar med en slipsten

Skär eventuellt i ett A4-papper före, under och efter slipning. På så sätt får du en bättre känsla för hur mycket det krävs och hur skarpt det blir.

  1. Förberedelser: Lägg stenen i vatten i fem minuter (tillsätt lite vatten om det behövs)
  2. Rätt arbetsställning: Håll kniven i ett stadigt grepp i ena handen med bladet riktat mot dig själv. Placera den andra handen på bladet – inte direkt på eggen
  3. Lägg kniven på din slipsten i 17-30 graders vinkel, beroende på vad du ska använda kniven till och hur vass du vill ha den. Ju lägre vinkel, desto vassare kniv
  4. Slipa din kniv eller dolk med regelbundna rörelser fram och tillbaka över slipstenen. Här gäller det att hålla konstant vinkel och lätt tryck
  5. Vänd kniven och slippa den andra sidan – den här gången med bladet bort från kroppen


Använd en knivslip – enkelt och korrekt arbete

Det är ett svårt hantverk, men också väldigt tillfredsställande att kunna slipa sina knivar helt själv. Om du vill ha arbetet ordentligt gjort från början och om alla dina köksknivar faktiskt behöver en omgång så kan du köpa en ordentlig knivslipare. Hos oss finns det två vägar du kan välja. Du kan välja en Lansky Quick fix-knivslip eller ett Lansky-slipset.

Behöver du ta med dig din knivslip på resa kan du investera i Lansky Quick Fix. Den är i fickformat och fyller därför inte alltför mycket i ryggsäcken. Liksom slipstenarna har Lanskys Quick fix-knivslip en grov och en fin (keramisk) sida. Vinkeln är fixerad och kniven behöver bara slipas igenom en 4-5 gånger på varje sida med medelhårt tryck. Om din kniv är väldigt slö krävs det självklart mer.

Om du verkligen behöver gå på djupet med slipningen så är Lansky slipset en storfavorit. Den är bland de bästa knivsliparna för utomhusknivar. De flesta kämpar lite med att hålla en jämn lutning när de slipar för hand. Med en sådan här knivslip kan du enkelt ställa in vinkeln. På så sätt är halva arbetet med att hålla kniven i rätt vinkel redan gjort åt dig.

Se hur du använder ett Lansky-slipkit här:

 

 

Slipa din yxa med en slipsten

Du kan också använda en slipsten för att säkert slipa dina yxor. En matt yxa kan vara farlig eftersom den kan 'hoppa’ i mötet med trädet och det ligger mycket kraft i när man svingar en yxa. Ta därför med dig en bra slipsten på resan. Då är du redo att underhålla den så fort den behöver det.

Trots att den är ny är den inte helt färdigslipad. Detta på grund av både fraktsäkerhet och onödigt slitage. Det gör dock att du kan ge den lite kärlek med en slipsten redan från början. Till skillnad från med knivslipning ska denna slipsten bara ha vatten när du slipar med den fina sidan.

 

  1. Sätt dig ner och placera baksidan av yxhuvudet på ditt lår. Välj om skaftet först ska vända inåt eller bort från kroppen. Yxklingan pekar upp mot himlen så du har en bra överblick.
  2. Använd först den grova sidan av din slipsten – gör små cirklar, fram och tillbaka, cirka fem gånger.
  3. Bestäm själv slipstenens vinkel eller lutning beroende på hur vasst du vill slipa yxan. Casper visar i videon skillnaden mellan en mycket vass och en normal yxa.
  4. Häll vatten över den fina sidan av din slipsten tills den är mättad – den suger bra första gången – och upprepa de små cirkelrörelserna, fram och tillbaka, som tidigare.

Slutligen, kom ihåg att skydda bladet med ett yxetui när yxan är vass.


Få kontroll över tekniken och din slipsten här:

Det produkt du prøver at tilføje kan ikke leveres sammen med de varer du allerede har i kurven.
Hvis du ønsker at bestille alle produkterne, bliver du derfor nødt til at lægge to separate ordrer.