Gerber Gator, Drop Point, fällkniv
Ikonisk fällkniv
Gerber Gator är en klassiker som är tillverkad i USA.
Gummiskaft för ett bra grepp under alla förhållanden. Brett drop points-blad för många användningsområden.
Den ikoniska Gaitor-designen går tillbaka till 1991, då Gerber vann priset för "Årets mest innovativa kniv". Sedan dess har Gator-knivarna testats, använts och älskats flitigt!
Skaftet är gjord av stark nylon och insvept i gummi med en struktur som alligatorhud. Skaftet ligger säkert och bra i handen, oavsett om du är torr, smutsig, våt eller flottig.
Bladet är gjort av det mycket robusta amerikanska rostfria stålet 154CM. Det tål verkligen några slag, förblir vasst länge och är lätt att slipa upp igen.
Bladets Drop Point-design gör kniven användbar till många uppgifter; att skära, mindre förgreningar, flå skinn, bre smörgåsar, matlagning på utflykten, som fiskkniv och mycket mer.
Denna kniv bryr sig så lite om sin omgivning och de utmaningar de kan ge som inspirationen för designen.
Kniven är ungefär samma storlek, och kan användas precis som en kraftfull dolk när den fälls ut.
Låssystemet på bladet måste passera av två 'klick' på väg in och ut, så du är aldrig i tvivel om att bladet är fixerat och när du fäller ihop kniven riskerar du att inte att den klappar ihop på dina fingrar.
Detaljer:
- Bladlängd: 9.5cm
- Längd på skaftet/längd när den är stängd 12,5 cm
- Vikt: 153 g
- Ballistisk nylonväska ingår
Ökad effektivitet och säkerhet med slipstål
En vass kniv är inte bara mer effektiv - den är också säkrare, eftersom du undviker att den slinter när du täljer trä.
Slipstålet från Vangedal kan enkelt tas med på tur, så att du alltid kan hålla din dolk vass och säker. Du kan antingen ha det i en nyckelring på utsidan av väskan eller i bältet.
Kom ihåg att hålla samma vinkel på knivens egg, i förhållande till slipstålet, genom hela slipningen.
Slipstål vs. slipsten
Det är väldigt olika hur snabbt knivbladen tappar sin skärpa. Det beror till stor del på vad kniven används till. Ofta är det dock bara eggen som har trubbats av, så i stället för att slipa hela bladet kan det ofta hjälpa att bara slipa till eggen med ett vanligt slipstål. Fördelen med det är att man inte slipar bort något av stålet och eggen behåller sin ursprungliga vinkel. En slipsten eller ett slipstål i diamant kommer alltid att slipa bort lite av stålet och överdriven slipning kommer oundvikligen att resultera i mindre och mindre knivblad. Om bladet snabbt känns slött kan man försöka göra en trubbigare vinkel, som också blir mer robust. Ju skarpare vinkeln på eggen är, desto snabbare blir eggen trubbig vid användning.