Tvätt och impregnering

Du kan öka livslängden för dina skor och kängor med många år genom regelbundet underhåll och vård. Det är bra både för din plånbok och för miljön, och dina fötter kommer att tacka dig för att inte behöva gå in så många nya kängor. Hos Outdoor Brands har vi allt du behöver för att underhålla din dyrbara utrustning.

13 artiklar

per sida
Sätt stigande sortering
 1. Springyard Therapy Waterproofing skoimpregnering
  Springyard Therapy Waterproofing skoimpregnering
  141,70 kr
  Loading stock...
 2. Springyard Therapy Wax Formula lädervax
  Springyard Therapy Wax Formula lädervax
  102,70 kr
  Loading stock...
 3. Rapid Lädervax 150 ml
  Rapid Lädervax 150 ml
  76,70 kr
  Loading stock...
 4. Springyard Classic Renovator, Neutral
  Springyard Classic Renovator, Neutral
  76,70 kr
  Loading stock...
 5. Rapid Skovårdskit
  Rapid Skovårdskit
  154,70 kr
  Loading stock...
 6. Springyard Therapy Refreshing Formula
  Springyard Therapy Refreshing Formula
  102,70 kr
  Loading stock...
 7. Springyard Therapy Cleaning Formula
  Springyard Therapy Cleaning Formula
  115,70 kr
  Loading stock...
 8. Springyard Performance Cleaning Brush
  Springyard Performance Cleaning Brush
  50,70 kr
  Loading stock...
 9. Springyard Therapy Cream Formula skokräm, Neutral
  Springyard Therapy Cream Formula skokräm, Neutral
  102,70 kr
  Loading stock...
 10. Springyard Rubber Booster Neutral
  Springyard Rubber Booster Neutral
  89,70 kr
  Loading stock...
 11. Springyard Therapy Wood skohorn 19 cm
  Springyard Therapy Wood skohorn 19 cm
  63,70 kr
  Loading stock...
 12. Springyard Gum Boot Shine
  Springyard Gum Boot Shine
  63,70 kr
  Loading stock...
 13. NIKWAX Sandal Wash
  NIKWAX Sandal Wash
  89,70 kr
  Loading stock...

13 artiklar

per sida
Sätt stigande sortering

Impregnering av skor

De flesta vet att man borde impregnera sina skor och vandringsskor för att bibehålla de vattenavvisande egenskaperna och förlänga hållbarheten. Ändå är det många som inte gör det, på grund av att det verkar jobbigt och dyrt. Men skoimpregnering är ingen raketforskning och det är inte dyrt alls.

Man kan dela upp det i 3 enkla steg:

 1. Börja med att tvätta dina kängor
 2. Spraya dina skor med impregnering
 3. Låt skorna torka i rumstemperatur

Den stora skillnaden ligger i vilken typ av skor man har och vilken impregneringsspray man använder till sina skor. Längre ner på sidan kan du läsa hur du ska behandla mocka, läder och syntetmaterial specifikt.

Något vi kan rekommendera är att använda PFC-fri impregnering. Springyards skoimpregnering är en PFC-fri, vattenbaserad impregneringsspray som kan användas på de flesta typer av material. Produkten är ytterst effektiv men ändå så mild att den kan användas inomhus, till skillnad från många andra impregneringar på marknaden.Se hur du impregnerar dina skor och kängor här:


Underhåll av mocka och nubuck

Mocka och nubuck kräver särskild vård eftersom man inte vill skada den vackra strukturen som materialet har. För att vårda mocka kan du välja att använda en särskild skokräm som är framtagen för just det ändamålet. Springyard Classic Renovator är en flytande skokräm för uppfräschning av mocka och nubuck. Skokrämen återskapar färgen och glansen samt förhindrar uttorkning.

Du kan välja att använda läderfett på nubuck och mocka. Detta ökar lädrets vattentäta funktion men gör dina skor mörkare och mer skinande. Om du älskar dina mockakängors matta look bör du därför tänka ett extra varv innan du putsar dem med läderfett.

Som alternativ till detta kan du använda impregnering som är särskilt framtagen för nubuck och mocka, som ser till att skorna behåller sin vattentäthet utan att det kosmetiska utseendet ändras.

Tips! Om dina skor eller kängor är gjorda av ljust läder kan du prova impregneringen på ett ställe som inte syns så mycket, för att se om lädret ändrar färg. För att behålla mockans vackra struktur kan du med fördel borsta dem med en mockaborste.

 

Underhåll av läderskor

Om dina läderkängor har börjat se lite torra och bleka ut, eller om du ska iväg i flera dagar, är det en bra idé att putsa dina kängor. Läderskor impregneras med läderfett som skapar en hinna som vatten inte kan tränga igenom. Om vaxet värms in i lädret får du en väldigt solid impregnering som håller för en längre vandring i flera dagar.

Så här gör du:

 1. Se till att dina skor är rena och torra
 2. Gnid in läderfettet väl i lädret med en trasa eller fingrarna. Värmen från fingrarna gör att du får in vaxet ordentligt i lädret.

  Tips! Om du vill skämma bort dina skor lite extra kan du värma dina rena kängor i ugnen vid 50 grader i 5 minuter innan du putsar dem. Detta öppnar porerna i lädret, så att det suger in vaxet bättre.

 3. När du har smörjt in kängan med ett tunt lager kan du med hjälp av en värmekälla, t.ex. en hårtork, värma in vaxet. Du håller värmekällan på ca 20 cm avstånd och när vaxet värms upp kommer du att se det smälta som smör i en panna och sedan tränga in i lädret.
 4. Upprepa processen en gång

OBS! Om dina stövlar även har ett vattentätt membran (som du tycker om) ska du aldrig lägga mer än två tunna lager!

Om vaxet tränger igenom lädret helt tränger det in i membranet, som därmed riskerar att bli tilltäppt. Detta gör att vatten kan ledas igenom det och att andningsförmågan försämras avsevärt. Lädret får ett lite matt utseende eftersom det nu sitter fast vax ytterst på lädret.

Om du vill kan du börja med att applicera lite skokräm för läder på lädret, som ger vård och glans till blankt och finare läder samtidigt som det skyddar mot fukt och smuts. Tänk på att du antingen kan välja skokräm i en färg som matchar dina kängor eller i en neutral färg som du kan använda på både dina bruna och svarta läderkängor.

 

Underhåll av konstmaterial

Om dina kängor är gjorda av syntetmaterial eller en kombination av läder och syntetmaterial bör du använda sprayimpregnering till dem. Rengör bara dina skor, spraya dem med impregneringssprayen och låt dem torka – sedan är du redo för nya, blöta äventyr. Med de flesta typer av impregnering kommer dina skor att vara redo att användas redan efter ett par timmar, men vänta gärna till nästa dag, då vattentätheten blir betydligt bättre om skorna får torka i minst 12 timmar i rumstemperatur. Om du använder en vattenbaserad impregnering tar torkningsprocessen upp till 24 timmar, då denna sort inte torkar lika snabbt som dem som innehåller alkohol.

Om dina skor saknar membran kan de med fördel impregneras med ett silikonbaserat medel för att uppnå optimal vattenavvisning under en kortare period. Upprepa impregneringen innan varje vandring eller innan skorna ställs undan på vinden. Ju oftare du rengör och sprayar kängorna, desto enklare blir processen och desto bättre håller dina kängor.

Tips! Om dina skor har en gummikant som går längs med skon, så spraya den med lite silikonspray för gummi för att undvika uttorkning. Om gummit torkar kan det spricka eller släppa i kanten och då riskerar du att släppa in vatten i skon. Spraya lite silikon på en svamp eller en bit hushållspapper och gnid in det, så slipper du få det över hela kängan. Ett lager silikon till gummikanten en till två gånger om året bör räcka för de flesta.

 

Kom ihåg insidan av skorna!

Många rengör och sköter bara utsidan av skorna när de vill ge sina skor lite kärlek. Insidan då? Smuts och salt från svett som kommer från våra fötter tär på skorna inifrån och kan ofta medföra en obehaglig lukt. Därför bör du komma ihåg att även rengöra insidan av dina skor när du ändå är igång.

Till insidan av dina skor kan du till exempel använda Springyard Therapy Refreshing Formula som är en skohygienspray som fräschar upp och rengör insidan av alla typer av skor. Sprayen förhindrar obehaglig lukt och håller skon fräsch utan att påverka materialets andningsförmåga. Därmed kan du använda sprayen för att ta hand om dina skor och undvika obehaglig lukt från dem.

Vikten av att tvätta sina skor

Generellt är det en bra idé att tvätta sina skor och kängor varje gång man kommer hem från en vandring. Om man har varit inom Försvarsmakten är man säkerligen van vid att alla fältövningar avslutas med en runda underhåll innan dagens slut, och vi kan helt klart rekommendera att man har samma disciplin när det kommer till vandringar och andra äventyr ute i det fria.

Inte nog med att det är bra för dina skor att bli av med jord och grus som har fastnat – det gör också att du kan sova lite längre dagen därpå och slappna av efter din vandring. Om det har varit lerigt under vandringen är det extra viktigt att du rengör dina skor. Om du har läderkängor kommer jord och lera att slita på lädret och arbeta sig in i materialet, vilket med tiden kommer att försämra andningsförmågan.

 

Så tvättar du dina skor

Det första du bör göra när du kommer hem från en vandring och har tagit av dig kängorna är att slå dem mot varandra så att den värsta jorden och smutsen ramlar av. Använd sedan eventuellt en mjuk nagelborste eller trasa för att få bort den värsta smutsen. Om kängorna ändå är våta, skölj gärna av utsidan om det fortfarande sitter en massa smuts på dem.

Om du vill ge dina skor lite extra kärlek kan du rengöra dem mer noggrant. Hur du rengör dina skor beror förstås på vilket material de är gjorda av, men för de flesta typer av skor kan du följa den här guiden:

 1. Ta bort skosnörena, så att du enklare kan rengöra kring hål och öljetter.
 2. Skölj de smutsiga skosnörena i vatten, så att jord och smuts försvinner.
 3. Skölj av smutsen på kängorna med vatten – gärna med hjälp av en mjuk borste

  OBS! Om dina kängor är gjorda i nubuck eller mocka ska de bara torkas av med en urvriden trasa.

 4. Tvätta eventuellt insidan av skorna. De stora mängderna salt och svett som skorna utsätts för kan bidra till att göra lädret torrt och torka ut eller skada Gore-Tex-membranen om dina skor har sådana. Om du har dammsugaren i närheten kan du ta ut innersulan, suga bort smuts och ludd från den och dammsuga kängan invändigt.
 5. Torka av hål och öljetter med en torr trasa, så att de inte rostar
 6. Låt kängorna torka i rumstemperatur – för hög värme, t.ex. vid ett element, kan torka ut läder.
 7. Fyll kängorna med tidningspapper om de är blöta inuti – byt ut pappret i takt med att det blir genomblött

Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du även välja att rengöra dina skor med Springyards rengöringsskum för skor. Innan du använder skummet ska du bara torka av dina skor med en fuktig trasa. Sedan pumpas skummet ut på en fuktig trasa eller svamp och skorna rengörs med cirkelrörelser innan de ställs för att torka – enklare än så blir det knappast. Det som är så bra med Springyards produkter är att de är miljövänliga och flera av dem fungerar på alla typer av material (leta efter produkter märkta ”Universal”).

Showing stores closest to
There are no stores.