Solkräm och solskydd

Den bästa solkrämen skyddar din hud från solens UV-strålar, samtidigt som den har en behaglig konsistens samt är hållbar. Hur hittar man en bra solkräm bland det stora utbudet? Om du är osäker, läs våra goda råd och välj den bästa varianten som passar dina krav och behov.

 

1 Artikel

per sida
Sätt stigande sortering
  1. Derma Sollotion SPF30 200 ml
    Derma Sollotion SPF30 200 ml
    102,70 kr
    Loading stock...

1 Artikel

per sida
Sätt stigande sortering

Skydda din hud från solens strålar

När solens värme träffar din hud är det både bra och dåligt. Du får i dig viktigt D-vitamin och ofta blir bättre också. Är du däremot i solen för länge kan du även få solbränna och soleksem. Upprepad solbränna kan i värsta fall leda till hudcancer, därför är solkräm extremt viktigt om du vill skydda din hud från solens strålar.

 

En bra solkräm innehåller vanligtvis både kemiska och fysiska filter som fungerar som ett viktigt skydd för din hud. Det fysiska filtret lägger sig ovanpå huden, som man ofta kan se som ett vitt lager. Ett kemiskt filter tränger in i huden och förhindrar att solens strålar gör djupare skada. De kemiska filtren är inte farliga. Du kan enkelt få bort båda filtren när du badar och gnuggar huden.

 

Om du applicerar för lite solkräm kan du ändå få solskador. Smörjer man till exempel ett tunt lager i faktor 15 så motsvarar det faktiskt bara faktor 2. En bra tumregel är att du ska använda tillräckligt mycket solskyddsmedel som motsvarar en handfull. Om du är väldigt mycket ute på dagarna, där svett och vatten ofta kan komma i vägen, bör du applicera solkräm varannan eller var tredje timme. Då är du garanterad ett konstant skydd.

 

Ta en närmare titt på vårt breda utbud av effektiva och personliga skydd, så att du kan hålla dig aktiv även när ditt UV-index stiger.

 

Hitta den bästa solkrämen för dina behov

Idag hittar du olika solkrämer både online och i olika butiker. Det är dock långt ifrån alla som har lika bra och skyddande effekt och det är inte heller säkert att de lever upp till dina exakta krav. Kanske behöver du solkräm med faktor 50 för känslig hy? Eller är det viktigaste att det ska vara utan parfym?

 

Det bästa solskyddet är ett som matchar områdets UV-index och skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Om huden dessutom är torr bör du först applicera en kräm eller lotion som tillför mycket fukt till din hud. En solkräm faktor 50 är särskilt bra för dig med ljus hy, men de är också bra för att resa söderut och för personer som behandlas med medicin, vilket gör huden känsligare.

 

Solkräm för bebisar och små barn upp till ett år är inte alltid nödvändigt. Istället bör du hålla dem i skuggan och täcka deras hud med kläder. Däremot kan du även hitta speciella solkrämer för spädbarn och barn med milda ingredienser. Har de eller du inte så mycket hår på huvudet? Då kan en keps, solhatt eller solkräm som tagits fram för hårbotten hjälpa. Kom ihåg att UV-strålar också kan träffa mellanrummen.

 

Vad är UV-strålning?

Solens strålar består av både osynliga och synliga strålar. De synliga är vad vi kallar UVA och UVB. UVA kan tränga djupt in i huden, där de tillsammans med UVB-strålar ger dig solbrännan. UVA-strålar kan också förstöra hudens DNA, vilket gör att huden åldras snabbare. UVB-strålar är de som kan ge dig solbränna och soleksem.

 

Visste du att solens strålar fortfarande kan orsaka hudskador när det är kallt? För hjälp bör du leta efter UV-indexet. Den visar på hur kraftfulla solens strålar är och om du behöver skydda din hud. Svaret beror på molntäcket, ozonskiktets tjocklek, solens position på himlen, partiklar i luften och så vidare. Det är alltså inte höga temperaturer som avgör om solen kan bränna dig eller inte. När UV-indexet visar tre eller mer bör du applicera solkräm.

 

När du köper solkräm som solskydd kommer du med största sannolikhet att stöta på förkortningen SPF. Förkortningen står för Sun Protection Factor. Den visar hur mycket solstrålar som filtreras bort genom användning av solskyddsmedel. Ju högre faktor, desto bättre skydd. För den svenska sommaren kan det räcka med en solskyddsfaktor på 15, men är du på väg söderut så välj en solkräm med faktor 30 eller mer.

 

Skulle du vilja kunna njuta av solen utan de irriterande myggorna? Hitta allt du behöver när det gäller myggmedel till din säng, ditt tält eller som spray för ansiktet.

 

Har du varit för mycket i solen? Använd aloe vera och fukt

Efter en lång dag i stekande sol har huden behov för en massa fukt. Solen värmer din hud så att den blir torr. Här kan after sunlotion verkligen hjälpa. Om din hud har blivit röd så är det i allra högsta grad även viktigt med en stor mängd fuktgivande krämer som kan lindra. Här behövs även aloe vera. Den har en skön kylande effekt och en läkande egenskap för huden.

 

På Outdoor Brands erbjuder vi vattentäta solkrämer och aftersun för friluftsliv. Det kan till exempel vara när du badar, vandrar i fjällen, paddlar kajak eller om du bara svettas mycket. Leta efter solkrämer för ansikte, hårbotten och kropp. Självklart lever alla upp till EU:s rekommendationer för optimalt UVA- och UVB-skydd. Utforska vårt utbud och beställ enkelt rätt solskydd för dig.


Behöver du bra förvaring till din solkräm? Köp en praktisk och vacker necessär så slipper du krångel under din resa eller en hektisk dag.

Showing stores closest to
There are no stores.