Fällknivar

En bra fällkniv är genialisk som fickkniv för friluftsresan. Fällknivar är (i stort sett) lika funktionella som vanliga knivar och dolkar, men fyller upp hälften av utrymmet. Här hittar du schyssta fickknivar i bra kvalitet.

8 artiklar

per sida
Sätt stigande sortering
 1. Øyo Marka Foldekniv
  Øyo Marka Foldekniv
  388,70 kr
  Loading stock...
 2. Gerber Ultralight LST fällkniv
  Gerber Ultralight LST fällkniv
  297,70 kr
  Loading stock...
 3. Gerber Gator, Clip Point, fällkniv
  Gerber Gator, Clip Point, fällkniv
  648,70 kr
  Loading stock...
 4. Gerber Gator, Drop Point, fällkniv
  Gerber Gator, Drop Point, fällkniv
  817,70 kr
  Loading stock...
 5. Nieto Alpina fällkniv
  Nieto Alpina fällkniv
  518,70 kr
  Loading stock...
 6. Opinel No. 8 Stainless Steel, fällkniv
  Opinel No. 8 Stainless Steel, fällkniv
  141,70 kr
  Loading stock...
 7. Nieto Junior fällkniv
  Nieto Junior fällkniv
  323,70 kr
  Loading stock...
 8. Opinel No. 7 Stainless Steel, fällkniv
  Opinel No. 7 Stainless Steel, fällkniv
  128,70 kr
  Loading stock...

8 artiklar

per sida
Sätt stigande sortering

Fällknivar i alla former och storlekar

Oavsett om du saknar en stor fällkniv, liten fällkniv eller en fällkniv med låsfunktion - så har vi en passande högkvalitativ fickkniv för dig. Du behöver bara veta på vad du ska använda den till. Eftersom alla har olika behov har vi satt ihop ett samling av fällknivar från några av de bästa tillverkarna på marknaden. De är utvalda för sin kvalitet och hållbarhet, så du får en livslång vän med din fickkniv.

 • Gerber fällknivar
 • Opinel-knivar
 • Fickknivar från Nieto
 • Victorinox fällkniv

Om du bara behöver ett verktyg för att göra spån till elden och klippa snören för flottarbetet kanske du nöjer dig med en liten fällkniv eller ett multiverktyg. Välj en större modell som ligger bättre i handen om du behöver göra större täljarbeten eller laga mat med stil. Det handlar också om graden av ditt tålamod. Om du har ett stort prylhjärta och det irriterar dig att veta att det finns bättre fickknivar för jobbet – skaffa då inte en liten fällkniv.

Se alla våra knivar här 

 

Köp en praktisk fällkniv för friluftsliv

Fällknivar är extremt praktiska för friluftsliv, då de går att vika och lägga i väskan utan slida. Använd din fällkniv för fiske om du vill filéa och njuta av din nyfångade fisk så fort du kommer i land. Fällknivar är också idealiska för jakt när viltet måste delas.

Om du ska använda din kniv för friluftsliv är det en bra idé att välja en fällkniv med lås. På fällknivar med lås sitter bladet fast i utfällt tillstånd. Med denna typ av fällkniv är du skyddad mot elaka olyckor. Du kan vika bladet medan du använder kniven och då gäller det att ta hand om fingrarna. Du kan dock även välja att köpa fällknivar utan lås

 

 

Alltid redo med en Gerber fällkniv

Vi förstår mycket väl om du blir kär i Gerber-fällkniv. Speciellt de två Gerber Gator-knivarna är härliga, rejäla och ligger bra i handen. De två Gerber-fällknivarna har storleken likt en kraftig dolk när de är utfällda och kan därför användas till lite av varje. Båda fällknivarna har lås på bladet, som därför måste passera 2 'klick' på väg in och ut, så du är säker på att bladet alltid sitter fast ordentligt, både i utfällt och ihopfällt tillstånd. Det finns ingen chans att få kniven fälld runt fingrarna när du stänger den, då den lilla knappen på knivens handtag, som du måste trycka in när du ska vika den, ger extra sinnesro.

Se alla våra gedigna dolkar här

Gerber fällkniv med Clip point eller drop point?

Om du har bestämt dig för att en Gerber fällkniv ska vara senaste tillskottet till din samling av friluftsutrustning, är det enda du behöver bestämma dig för om du vill ha en kniv med clip-point eller drop-point.

Drop point är bladets rundade design som ger dig en stor och enhetlig yta. Denna design på bladet gör din fickkniv användbar för alla uppgifter; täljning, förgrening av mindre tjocklek, flå djur, som smörkniv, matlagning på färd, fiskkniv och mycket mer. Clip-point ger ett smalt och manövrerbart blad som fungerar bra för att flå rådjur och för det finare skärarbetet – och så ser en kniv med clip-point helt enkelt ganska badass ut.

 

 

När är min fickkniv laglig?

Det finns ett antal regler kring användning av knivar och fällknivar i Sverige, som alla måste följa. Det finns en lag i Sverige, som i folkmun kallas knivlagen, som berättar om när och vart man får bära fickkniv.

Som huvudregel får du bära en fickkniv enlig lagen, så länge det görs i samband med ett befogat ändamål. Hit hör ändamål i samband med yrkesutövning, jakt, mete, scouting, idrott eller liknande. Din kniv måste dock vara gjord för det du vill använda den till. Du får alltså inte ta med dig en slaktkniv till scouten och din jaktkniv får endast användas för jakt.Du ska enligt lag däremot vara 21 år gammal, för att få bära fickkniv.

Se vår video om knivlagen här


Är min fällkniv eller fickkniv laglig?

Tidigare var fällknivar förbjudna. I en uppdaterad version av knivlagen gjorde man däremot om på det. Fickknivar och fällknivar omfattas nu istället av samma regler som andra knivar. De ska förvaras i bostaden och får endast bäras på allmän plats när det finns ett befogat syfte.

 

Håll din fickkniv vass

Precis som med vanliga knivar är det viktigt att du håller din fällkniv vass. En vass fickkniv är inte bara mer effektiv - den är också säkrare, eftersom du undviker att den slinter när du täljer trä. Det är väldigt olika hur snabbt knivbladen tappar sin skärpa. Det beror på vad kniven används till och hur ofta den används.

Ofta är det dock bara eggen som har trubbats av, så i stället för att slipa hela bladet kan det ofta hjälpa att bara slipa till eggen med ett vanligt slipstål. Fördelen med det är att man inte slipar bort något av stålet och eggen behåller sin ursprungliga vinkel. En slipsten kommer alltid att slipa lite av stålet på din fickkniv. Om du inte är tränad kommer överdriven slipning oundvikligen att göra att knivbladet blir mindre och mindre.

Om din fickkniv snabbt blir matt kan du försöka göra en trubbigare vinkel. Det blir mer robust - för ju skarpare vinkel bladet har, desto lättare "välter" eggen under användning. Prova dig därför långsamt fram och se vad som fungerar bäst för dig.

 

Så här slipar du din kniv med ett slipkit:

Showing stores closest to
There are no stores.